ДСТУ ISO/ІЕС 13888-1:2002

ДСТУ ISO/ІЕС 13888-1:2002 (ISO/ІЕС 13888-1:1997, IDТ) Національний стандарт України. Інформаційні технології. Методи захисту. Неспростовність Частина 1. Загальні положення


ДСТУ ISO/ІЕС 13888-1:2002 Информационные технологи. Методы защиты. Неопровержимость Часть 1. Общие положения

Метою служби неспростовності є: генерування, накопичування, ведення, надання доступу та затвердження свідоцтва щодо затребуваних подій або дій для розв’язування спірних питань стосовно події або дії, яка трапилася або не трапилася. Цей стандарт описує модель для механізмів неспростовності, які надають свідоцтво, основане на криптографічних методах. Механізми неспростовності, загальні для різних послуг неспростовності, спочатку описують і потім застосовують для вибирання певних послуг неспростовності таких, як:

—    неспростовність походження;

—    неспростовність доставляння;

—    неспростовність подання;

—    неспростовність передання.

Послуги неспростовності створюють свідоцтво, яке встановлює обліковість стосовно окремої події чи дії. Суб’єкт, який відповідає за дію або пов’язаний з подією, щодо якої створено свідоцтво, є суб’єктом свідоцтва. Існує два основних типи свідоцтва, сутність яких залежить від запроваджених криптографічних методів:

—    Конверти Безпеки, які з використанням симетричних криптографічних методів породжує повноважний створювач свідоцтва;

—    цифрові підписи, які з використанням асиметричних криптографічних методів породжує створювач свідоцтва чи повноважний створювач свідоцтва.

Механізми неспростовності забезпечують протоколи для обміну певними маркерами неспростовності для кожної послуги неспростовності. Маркери неспростовності складаються з Конвертів Безпеки і/або цифрових підписів та, необов’язково, додаткових даних. Маркери неспростовності можуть бути збережені як інформація неспростовності, яку можуть використовувати в подальшому сторони спору чи арбітр для розв’язування спірних питань.

Скачать ДСТУ ISO/ІЕС 13888-1:2002


Дополнительные материалы:

ДСТУ ISO/ІЕС 13888-3:2002

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *